ADT ABAP Cleaner

Merhaba değerli okuyucular! Bu yazıda sizlerle birlikte bir ADT Toolu olan
ABAP Cleaner üzerinde duracağız.

ABAP Cleaner ADT üzerinde kullandığımız , yazdığımız kodun olabildiğince temizlenmesini sağlayan bir tool olarak karşımızda duruyor. Referans olarak 2 tane dökümanı ele alan ABAP Cleaner Tool; Clean ABAP Styleguide ve Code Pal for ABAP
bu dökümanlardaki kuralların çoğunu otomatikleştirerek bizim için yazım kolaylığı sağlarken hangi kuralların uygulanacağını ve kuralların nasıl uygulanacağını bize bırakıyor. ABAP Cleanerla birlikte yaklaşık 60 kuralla birlikte kodumuzda istediğimiz oranda kodu tek komutla değiştirebiliyoruz.

Profiller:

ABAP Cleaner 2 tane profille birlikte yükleniyor.

1 ) Default: Default profilde seçilmesi mümkün olan çoğu kural Clean ABAP Styleguide ve geliştiricilerin referanslarıyla birlikte seçili geliyor.

2 ) Essential: Essential profilde ise sadece Clean ABAP Styleguide referans alınan bir profil karşımıza çıkıyor. Bu ise aktif olan kuralların %40-%50’sini kapsıyor.

Ek olarak ise bize kendi profilimizi oluşturma imkanını sunuyor. Her profilde hangi kuralların aktif olacağını ve kullanım şekillerini konfigüre edebiliyoruz.

Gereksinimler ve Kurulum:

İlk olarak bilgisayarımızda kurulu bir Eclipse ve ADT bulunması gerekiyor.

İkinci kısımda ise ABAP Cleaner kurulumuna geliyoruz. İlk olarak ADT’yi açmamız gerekiyor. Açtıktan sonra yukarıda bulunan bardan Help –> Install New Software kısmına geliyoruz. Açtıktan sonra ise ‘Work With’ kısmına https://sap.github.io/abap-cleaner/updatesite linkini kopyalayıp yapıştırdıktan sonra kurulum adımlarını takip ediyoruz.

Son olarak kurulum tamamlandıktan sonra uygulamayı yeniden başlattığımızda ABAP Cleaner kullanılabilir şekilde hazır bulunuyor.

Kullanım:

ABAP Cleaner bize 2 farklı kullanım sunuyor.

1 ) Otomatik Kullanım: CTRL + 4 kombinasyonla kullanabileceğimiz kullanım şeklidir. En son seçilmiş olan profille birlikte değişiklikleri uygular.

2 ) Manuel Kullanım: CTRL + Shift + 4 kombinasyonuyla kullanabileceğimiz kullanım şeklidir. Karşımıza yapılan değişiklikleri görebileceğimiz, profil seçimi yapabileceğimiz, yapılan değişiklik alanını kontrol edebileceğimiz bir ekran çıkar. Sağ altta bulunan Apply and Close butonuyla ise işlemi tamamlarız.

Yukarıda örnek bir ekran görülmektedir. Bunlarla birlikte seçtiğimiz satırda uygulanacak kuralları görebilmemiz için sağda bir alan bulunuyor.
Profil düzenlemek, yaratmak içinse sağ üstteki profiles alanı bulunuyor.
Configure butonuna tıkladığımızda aşağıdaki gibi bir ekran karşınıza çıkacaktır.

Bu ekranda sol üstte bulunan Profiles kısmından profil yaratma, kopyalama, yeniden isimlendirme gibi işlemleri yapabilirsiniz. Bir alt kısımda bulunan alan ise seçili profildeki kuralları düzenleyebileceğimiz alan olarak yer alıyor. Sağ tarafta ise üstte seçili olan kuralın koşullarını belirlediğimiz bir alan ve onun altında ise kurallar için örnek kodların bulunduğu bir alan yer alıyor. Yapacağınız değişiklikler bittikten sonra ise sağ altta bulunan “Save Profiles and Exit” butonu ile de yapılan değişiklikleri kaydedip çıkabilirsiniz.

Bu yazımızda ABAP Cleaner Tool’un ne olduğunu ve nasıl kullanılabileceğini inceledik.
Sonuç olarak bakarsak güncelleme almaya devam eden ABAP Cleaner Tool kolay kullanımı ve efektifliğiyle yazdığımız kodun okunabilirliğini arttırıyor. Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir